World History best for any competitive exam in India

Q11. The first emperor of France was
A. Napoleon
B. Martel
C. Louis XIV
D. Charlemagne

Correct Answer: A. Napoleon



Q12. Which one among the following sums up Marx’s view about history?
A. History is a record of the wars between various people
B. History is a succession of struggle between the oppressor and the oppressed classes Right sign
C. History is a faithful record of the past events
D. None of the above

Correct Answer: Option (B)

Q13. The ‘Reign of Terror’ is associated with which country?
A. Germany Wrong sign
B. Italy
C. France
D. Britain

Correct Answer: C. France

Q14. The slogan ‘Liberty, Equality, Fraternity’ was actually given by the
A. Russian Revolution
B. French Revolution
C. American war of independence
D. Industrial Revolution

Correct Answer: B. French Revolution

Q15. In which country did the Industrial Revolution being in the year 1750?
A. France
B. Italy
C. Germany
D. England

Correct Answer: D. England

Q16. Who among the following was the author of ‘Common Sense’ the revolutionary pamphlet of the American Revolution?
A. Thomas Paine
B. Thomas Jefferson
C. George Washington
D. Samuel Adams

Correct Answer: A. Thomas Paine

Q17. The international body which was formed in Europe (in 1889) to coordinate the efforts of socialists all over Europe was called
A. Social Democratic Party
B. Commune
C. Second International
D. Labour Party

Correct Answer: C. Second International

Q18. One important result of the French Revolution was that
A. France enjoyed a lengthy period of peace and prosperity
B. the church was restored to its former role and power in the French Government
C. political power shifted to the bourgeoisie
D. France lost its spirit of nationalism

Correct Answer: C. political power shifted to the bourgeoisie

Q19. Which statement is a valid generalization about the immediate results of the French Revolution of 1789?
A. the Roman Catholic Church increased its power and wealth
B. The revolution achieved its power and wealth
C. The revolution had little impact outside France
D. The French middle class gained more power

Correct Answer: D. The French middle class gained more power

Q20. Which is a characteristic of a feudal society?
A. Rapid social change
B. High literacy rate
C. Industrial-based economy
D. Rigid class structure

Correct Answer: D. Rigid class structure



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.