World History best for any competitive exam in India


World Geography


Q1. Which one of the following dynasties was ruling over North Indian at the time of Alexander’s invasion?
A. Nanda
B. Maurya
C. Sunga
D. Kanva

Correct Answer: A. Nanda



Q2. The ‘Paditrupputtu’ is a collection of poems in the praise of which of the following kings?
A. Chera
B. Chola
C. Pandya
D. None of these

Correct Answer: A. Chera

Q3. With which nation are Pol Pot, the Khmer Rouge, and genocide associated?
A. Korea
B. Japan
C. Myanmar (Burma)
D. Cambodia (Kampuchea)

Correct Answer: D. Cambodia (Kampuchea)

Q4. In France, a person drinks coffee imported from Brazil, works at a computer made in Japan, and uses gasoline from Saudi Arabia in a German automobile. This situation illustrates the concept of
A. empathy
B. scarcity
C. interdependence
D. world citizenship

Correct Answer: C. interdependence

Q5. The term ‘Green Revolution’ is used to describe the
A. tensions between developing and developed nations
B. heavy reliance on manual labour in agriculture
C. protests against environmental destruction caused by industry
D. development of new types of grains and new methods of growing them

Correct Answer: Option (D)

Q6. The theory of scientific socialism is largely based on the teachings of
A. Karl Marx
B. Lenin
C. Stalin
D. Mao Tse-tung

Correct Answer: D. Mao Tse-tung

Q7. With which one of the following is the Tennis Court Oath associated?
A. English Revolution
B. American Revolution
C. French Revolution
D. Russian Revolution

Correct Answer: C. French Revolution

Q8. The Russian revolutionaries derived their ideology from the doctrines of
A. Lenin and Stalin
B. Marx and Lenin
C. Marx and Engels
D. Lenin and Engels

Correct Answer: B. Marx and Lenin

Q9. The ruler who stated “I am the state” was
A. Louis XIV
B. Frederick the Great
C. Napoleon
D. Catherine the Great

Correct Answer: A. Louis XIV

Q10. In which country did the first Marxist revolution take place?
A. Germany
B. Italy
C. Great Britain
D. Russia

Correct Answer: D. Russia



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.