World geography best for any competitive exam in India


World Geography


Q11. The two areas presently with continental glaciers are presently with continental glaciers are
A. Glacier National Park/Waterton Lakes National park
B. Antarctica/Greenland
C. Norway/Sweden
D. Canada/Siberia

Correct Answer: Option (C)



Q12. A glacially transported boulder now resting in an area far from its source is a glacial
A. Kame
B. Fiord
C. Erratic
D. Esker

Correct Answer: Option (B)

Q13. Through which one of the following groups of countries does the Equator pass?
A. Brazil, Zabima and Malaysia
B. Colombia, Kenya and Indonesia
C. Brazil, Sudan and Malasiya
D. Venezuela, Ethiopia and Indonesia

Correct Answer: Option (B)

Q14. Other than India and China, which one of the following groups of countries border Myanmar?
A. Bangladesh, Thailand and Vietnam
B. Cambodia, Laos and Malasiya
C. Thailand, vietnam and Malasiya
D. Thailand, Laos and Bangladesh

Correct Answer: Option (D)

Q15. The air that descends on a rain-shadow desert is
A. Warm and moist
B. Cold and dry
C. Warm and dry
D. Cold and moist

Correct Answer: Option (C)

Q16. All processes that move, elevate or build up portions of the Earth’s crust come under
A. Orongenic processes
B. Epeirogenic processes
C. Diastrophism
D. Volcanism

Correct Answer: Option (C)

Q17. Which one of the following features does not occur underground in a karst topography region?
A. Stalagmite
B. Lake
C. Grike
D. Cavern

Correct Answer: Option (A)

Q18. which one of the following is the type of plate boundary of the Indian plate along the Himalayan mountains?
A. Ocean-continent convergence
B. Divergent boundary
C. Transform boundary
D. Continent-continent convergence

Correct Answer: Option (C)

Q19. Which one of the following lakes is not permanent?
A. Cieque Lake
B. Playa
C. Caldera
D. Ox Bow Lake

Correct Answer: Option (C)

Q20. Which one among the following scales is used for measuring the intensity of the Earthquake?
A. Rossy Ferrel
B. Mercalli Scale
C. Rictor Scale
D. Both ‘b’ and ‘c’

Correct Answer: Option (D)



Although all the questions of World Geography are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

blank

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.