NEET Biology MCQ – Structural Organisation in Animals

Structural Organisation in Animals

 

Here you are provided topic wise MCQs under Structural Organisation in Animals which will help you to familiarize with the question pattern during the preparation itself. We have included many questions appeared in different entrance exams. Remember “Practice does not make perfect, only perfect practice makes perfect.” After learning each topic, come here, work it out and grow in confidence for your exam.

Q1. Zoological name of cockroach is :
(1) Glossina palpalis
(2) Periplaneta americana
(3) Musca nebulo
(4) Apis indica

Correct Answer: Option (2)

Q2. Diagonistic feature of insects is :
(1) Segmented body
(2) Chitin in body wall
(3) Three pair of legs
(4) One pair compound eyes

Correct Answer: Option (3)

Q3. Which are the two common indian cockroaches ?
(1) Periplaneta americana and Blatta indica
(2) Periplaneta indica and Blatta orientalis
(3) Periplaneta orientalis and Blatta americana
(4) Periplaneta americana and Blatta orientalis

Correct Answer: Option (4)

Q4. Characteristic of group insecta is :
(1) Joined appendages
(2) 3 pair of jointed legs
(3) Chitinous exoskeleton
(4) Compound eyes

Correct Answer: Option (2)

Q5. Scientist who gave the name Periplaneta is
(1) Linneous
(2) K.N. Bahel
(3) Bermister
(4) D. Gir

Correct Answer: Option (3)




Q6. Tergum is joined on the sides by :
(1) Pleuron
(2) Sternum
(3) Alimentary canal
(4) Muscles

Correct Answer: Option (1)

Q7. The plate situated between the eyes and passing below that on the head of cockroach is called :
(1) Vertex
(2) Frons
(3) Epicranium
(4) Gena

Correct Answer: Option (2)

Q8. The dorsal plate of skeleton found on the abdomen of cockroach is called :
(1) Pleuron
(2) Sternum
(3) Tergum
(4) Vertex

Correct Answer: Option (3)

Q9. Outer border of tergum bends downwards in cockroach and attaches with:
(1) Muscles
(2) Sternum
(3) Pleura
(4) Fat body cells

Correct Answer: Option (3)

Q10. Mandibles of cockroach are :
(1) Short with grinding teeth
(2) Long and pointed
(3) short without teeth
(4) long and coiled

Correct Answer: Option (1)


Although all the questions of Structural Organisation in Animals are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading