Current affairs on National Affairs 2017

Nowadays, Current Affairs is the most important topic for any public sector exam. Here you are given questions and answers on National Affairs with relevant explanations. This post is very useful for written test as well as interview for any exam. Our every Current affairs post covers various sections like banking & finance, business & economy, Indian and International affairs, defense, environment,persons and many for competitive exams preparing aspirants.

Q1.The Law and Judiciary Department has issued an order for the setting up of first three of the total 24 fast track courts for Maharashtra in which of its two cities?
A) Mumbai & Thane
B) Mumbai & Pune
C) Nagpur & Pune
D) Navi Mumbai & Ahmednagar

Correct Answer: Option A
Answer Explanation: The Law and Judiciary Department on 19 August 2017 issued an order for setting up of the first three of 24 fast track courts for Maharashtra in two of its most populous cities. While one of the courts would be set up in Mumbai, the other two would be set up in Thane. The courts would be dealing with heinous crimes like rape and murder.

Q2.Which high court in India has stated that there will be no leniency in deciding on cases of violation of sex determination laws?
A) Allahabad High Court
B) Delhi High Court
C) Bombay High Court
D) Madras High Court

Correct Answer: Option C
Answer Explanation: The Bombay High Court has raised its concern over declining sex ratio in the state of Maharashtra. The court stated that matters pertaining to violation of sex determination laws cannot be decided leniently. This followed a recent judgement by Justice T V Nalawade, in which he rejected an anticipatory bail application filed by a doctor, who was allegedly involved in a sex determination racket.

Q3.Which state’s government would be launching a new Scheme called Scheme for Compassionate Family Pension (CFP) in lieu of Compassionate Appointment?
A) Bihar
B) Assam
C) Jharkhand
D) Uttar Pradesh

Correct Answer: Option B
Answer Explanation: The state government of Assam would be launching a scheme called, Scheme for Compassionate Family Pension (CFP) in lieu of Compassionate Appointment. According to officials, where the employee dies before superannuation, the family pension equal to 100 percent of the last pay drawn by the deceased employee be paid for a period up to the date of ‘deemed superannuation’ of the deceased employee. The last pay drawn for this purpose is the last basic pay plus grade pay.

Q4.The Union Government recently planned how much reservation for girls at Navodaya schools?
A) 40 Per cent
B) 30 Per cent
C) 50 Per cent
D) 25 Per cent

Correct Answer: Option A
Answer Explanation: The Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi in August 2017 announced that the Union Government has decided to proffer 40 per cent reservation for girls at 100 Navodaya-type schools and five higher education institutes it plans to set up for minority community students.

Q5.The Union Ministry of Defence recently approved delegation of Powers to Border Roads Organisation. In this regard, consider the following statements:
I. According to the earlier delegation of powers, all administrative approvals, for contractual works, were given by DGBR, who had powers only up to Rs. 50 crore.
II. After the delegation of powers, for both departmental and contractual mode of execution, DGBR can accord administrative approval up to Rs. 100 crore.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only (I)
B) Only (II)
C) Both (I) and (II)
D) Neither (I) nor (II)

Correct Answer: Option C
Answer Explanation: According to the earlier delegation of powers, a Chief Engineer in the BRO could give administrative approval of works only up to Rs. 10 crore, that too only for departmental works, whereas the ADGBR had powers to accord administrative approval only up to Rs. 20 crore for departmental works. For contractual works, all administrative approvals were given by DGBR, who had powers only up to Rs. 50 crore. Now, the Ministry of Defence approved that, for both departmental and contractual mode of execution, a Chief Engineer of BRO can accord administrative approval up to Rs. 50 crore, ADGBR up to Rs. 75 crore and DGBR up to Rs. 100 crore.

Q6.President Ram Nath Kovind and Vice President M Venkaiah Naidu have extended their greetings and good wishes to this community on the occasion of their New Year, Navroz.
A) Jain
B) Buddhist
C) Zoroastrians
D) Parsi

Correct Answer: Option D
Answer Explanation: President Ram Nath Kovind and Vice President M Venkaiah Naidu have extended their greetings and good wishes to Parsi community on the occasion of Parsi New Year, Navroz. In his message, Kovind said, the Parsi community has made a valuable contribution towards national development and the making of modern India. Vice President Naidu, in his message said, Navroz symbolizes the spirit of fraternity, compassion and respect for all.

Q7.India’s first Partition Museum was opened recently in which city?
A) Amritsar
B) Jammu
C) Jaisalmer
D) Kolkata

Correct Answer: Option C
Answer Explanation: In the past 70 years since India and Pakistan were created, there has never been a venue focused on the memorabilia of those who survived the partition until now. This is the first time that a venue is created to mark India’s independence and to focus on the stories of survivors of the chaotic and bloody history of India.

Q8.PM Narendra Modi launched a website to honour gallantry award winners. Which is the highest gallantry award in India?
A) Maha Vir Chakra
B) Param Vir Chakra
C) Ashok Chakra
D) Kirti Chakra

Correct Answer: Option B
Answer Explanation: Prime Minister Narendra Modi on the eve of 70th Independence Day launched a website to honour all the gallantry award winners since Independence. The highest gallantry award in India is the Param Vir Chakra (equivalent of Victoria Cross), which is followed by Maha Vir Chakra and Vir Chakra.

Q9.Which Union Ministry launched the ‘GeMSamvad: The GeM-Industry forum’?
A) Ministry of Finance
B) Ministry of MSME
C) Ministry of Railways
D) Ministry of Commerce

Correct Answer: Option D
Answer Explanation: The Ministry of Commerce launched the ‘GeMSamvad: The GeM-Industry forum’. Regarding this, an MoU was signed between Government eMarketplace (GeM) SPV and the Confederation of Indian Industry (CII).

Q10.Which of the following entities recently organised Tiranga Yatra to commemorate 75th anniversary of the Quit India Movement?
A) Central Information Commission
B) Quality Council of India
C) Telecom Regulatory Authority of India
D) Employees’ Provident Fund Organisation

Correct Answer: Option D
Answer Explanation: Employees’ Provident Fund Organisation participated in the celebrations of 75th anniversary of Quit India Movement by organizing Tiranga Yatra on 23 August 2017. The Tiranga Yatra was flagged off by the Minister of State(IC) for Labour and Employment, Bandaru Dattatreya, near Indian Oil Office, Bandra (E), Mumbai and culminated at EPFO Regional Office at Bandra (E), Mumbai.


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

9 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading