Modern Indian History best for any competitive exams in India

Q21. Who was the first person to observe individual Satyagraha?
A. Vinoba Bhave
B. Mahatma Gandhi
C. Vallabhbhai Patel
D. Govind Ballabh Pant

Correct Answer: A. Vinoba Bhave

Q22. Which of the following Acts was described by Jawahar Lal Nehru as ‘New Charter of Slavery’?
A. Government of India Act, 1919
B. Government of India Act, 1935
C. Regulatting Act of 1773
D. Pitts India Act of 1784

Correct Answer: B. Government of India Act, 1935

Q23. Who wrote ‘Unhappy India’?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Lala Lajpat Rai
C. Surendranath Banerjee
D. Dadabhai Naoroji

Correct Answer: B. Lala Lajpat Rai

Q24. Who founded Ali India Harijan Sangh?
A. B R Ambedkar
B. Mahatma Gandhi
C. Jai Prakash Narayan
D. Raj Narayan

Correct Answer: B. Mahatma Gandhi

Q25. Aim of the Swaraiya Party was to
A. agitate for total freedom
B. boycott the Congress moves
C. enter the legislature and wreck the Government from within
D. resort to extremism

Correct Answer: C. enter the legislature and wreck the Government from within

Q26. Who was known as the Frontier Gandhi (Simanta Gandhi)
A. Abdul Gaffer Khan
B. Mahatma Gandhi
C. Shaukat Ali
D. Mohammad Ali Jinnah

Correct Answer: A. Abdul Gaffer Khan

Q27. When was the Azad Hind Fauj formed?
A. 1st October, 1939
B. 10th August, 1940
C. 11th May, 1941
D. 1st September, 1942

Correct Answer: D. 1st September, 1942

Q28. Who was the called the ‘Iron Man of India’?
A. Sardar Vallabhbhai Patel
B. Surendranath Bannerjee
C. Bipin Chandra Pal
D. Lala Lajpal Rai

Correct Answer: A. Sardar Vallabhbhai Patel

Q29. When Congress leaders condemned the Montague-Chemsford Report, many moderates left the party to form the
A. Indian Liberal Federation
B. Swaraj Party
C. Indian Freedom Party
D. Independent Federation of India

Correct Answer: A. Indian Liberal Federation

Q30. Who was the President of the Constituent Assembly?
A. Pt Jawaharlal Nehru
B. Sardar Patel
C. Dr Rajendra Prasad
D. Dr BR Ambedkar

Correct Answer: C. Dr Rajendra Prasad



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

blank

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.