Modern Indian History best for any competitive exams in India

Q11. Who played an important role in signing of Gandhi-Irwin Pact?
A. Moti Lal Nehru
B. Madam Mohan Malviya
C. Tej Bahadur Sapru
D. Chintamani

Correct Answer: D. Chintamani

Q12. Who of the following liik the burning of the foreign clothes during the Non-Cooperation Movement as ‘insensate waste’?
A. Rabindra Nath Tagore
B. Mohammad Ali Jinnah
C. Lord Reading
D. Moti Lal Nehru

Correct Answer: A. Rabindra Nath Tagore

Q13. The name of the periodical among the following published Mahatma Gandhi during his stay in South Africa
A. Navjivan
B. India Gazette
C. Africaner
D. Indian Opnion

Correct Answer: D. Indian Opnion

Q14. Which of the following struggles of Mahatma Gandhi was related to industrial workers?
A. Champaran Satyagraha
B. Ahnedabad Struggle
C. Kheda Struggle
D. None of these

Correct Answer: B. Ahnedabad Struggle

Q15. Who which of the following movements was Gandhiji not associated?
A. Khilafat Movement
B. Individual Satyagraha Movement
C. Quit India Movement
D. Swadeshi Movement

Correct Answer: A. Khilafat Movement

Q16. The main reason for the boycott of Simon Commission in India was
A. appointment before time
B. all the members were Englishmen
C. Chairman was a member of the British Liberal Party
D. Gandhiji’s Non-Cooperation Movement

Correct Answer: B. all the members were Englishmen

Q17. Dyarchy was first introduced in India under
A. Government of India Act, 1935
B. Morley-Minto Reforms
C. Mont-Ford Reforms
D. Simon Commission Plan

Correct Answer: C. Mont-Ford Reforms

Q18. Who among the following Pakistani National was a warded ‘Bharat Ratna’ by the Indian Goverment?
A. Liaquat Ali Khan
B. M A Jinnah
C. Khan Abdul Ghaffar Khan
D.Muhammad Iqbal

Correct Answer: C. Khan Abdul Ghaffar Khan

Q19. Sabarmat Ashram, established by Mahatma Gandhi during the course of India’s independence movement, is located on the outskirt of
A. Gandhinagar
B. Ahmedabad
C. Rajkot
D. Wardha

Correct Answer: B. Ahmedabad

Q20. Gandhiji took up Dandi March as a Civil Disobedience Movement on
A. 31st December, 1929
B. 26th January, 1930
C. 12th March, 1930
D. 6th April, 1930

Correct Answer: C. 12th March, 1930


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

blank

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.