Miscellaneous General KnowledgeMCQs

Miscellaneous General Knowledge

Here are some Miscellaneous General Knowledge MCQs for your preparation of UPSC,IPBS,RRB,SBI PO & Clerk, RBI, Railways, Postal and other Competitive Exams. Our General Knowledge covers various sections like banking & finance, business & economy, Indian and International affairs, defence, environment,persons and many for competitive exams preparing aspirants.

Q1. Where was the first session of the Constituent Assembly held?
A. Kolkata
B. Chennai
c. New Delhi
D. Mumbai

Correct Answer: c. New Delhi
Answer Explanation: 9 December 1946: The first meeting of the Constituent Assembly was held in the constitution hall (now the Central Hall of Parliament House) New Delhi. Demanding a separate state, the Muslim League boycotted the meeting. Sachchidananda Sinha was elected temporary president of the assembly, in accordance with French practice.




Q2. Which planet looks reddish in the night sky?
A. Mars
B. Plotu
c. Seturn
D.Urenus

Correct Answer: A.Mars
Answer Explanation: Mars probably got the nickname, The Red Planet, due to the rusty color of its soil, which is comprised of iron-rich minerals. The Egyptians called it the red one because it appears more reddish in the night sky. What makes it appear reddish is a combination of the fact that its surface is comprised of iron-rich minerals that essentially rust (or oxidize) and that the dust made of these minerals is kicked up into the atmosphere, giving the atmosphere a reddish hue from far away (e.g., from Earth!). The Martian surface is not all rust-colored, however. Depending on the oxidation process, the minerals can be a range of colors from butterscotch to rust. And, believe it or not, some places on Mars might even have a slight greenish tinge due to the presence of olivine…much like the green sand beach in Hawaii.

Q3. Sachin Tendulkar scored his 100th international century against which’
country?
A. Bangladesh
B. Pakistan
C. England
d. Australia

Correct Answer: A. Bangladesh
Answer Explanation: Sachin Tendulkar became the first and only cricketer to score 100 international centuries when he made 114 against Bangladesh in March 2012

Q4. In baseball, the two opposing teams consist of howmany players?
A. 9 Players each
B. 11 pl;ayers each
C. 15 players each
D. 12 players each

Correct Answer: A. 9 Players each

Q5. In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?
A. Mars
B. Jupiter
C. Venus
D. Plotu

Correct Answer: B. Jupiter

Q6. In the Vedic society, which was the term used to denote a group of
families?
A. Grama
B. Jana
C. Kula
D. Attiya

Correct Answer: B.Ministry of Youth Affairs and Sports
Answer Explanation: During Rig-Vedic era, the basic unit of power lied within a patriarchal family (Kula). The head of the family was a Kulapa. A group of such families called grama, which was controlled by a village headman Gramini. The groups of the villages belonged to a clan (Vis) and many clans made a community called Jana.

Q7. Which element that does not occur in nature but can be produced
artificially?
A.Thorium
B.Plutonium
C.Radium
D.Uranium

Correct Answer: B.Plutonium

Q8. When had India a plan holiday?
A. After the drought of 1966
B. After the drought of 1967
C. After the drought of 1968
D. After the drought of 1969

Correct Answer: A. After the drought of 1966

Q9. Which Philosophy holds that the world is created and maintained by universal law?
A. Jain Philosophy
B. Sikh Philosophy
C. Christian Philosophy
D. Budda Philosophy

Correct Answer: A. Jain Philosophy

Q10. Which proclamation of National Emergency automatically suspends?
A. Right to freedom
B. Right to speek
C. Right to Security
D. Right to Religion

Correct Answer: A. Right to freedom




Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading