Medieval Indian History best for any competitive exam in India

Q21. Tulsidas composed his ‘Ramcharitamanasa’ in the reign of
A. Babur
B. Akbar
C. Aurangzeb
D. Bahadur Shah ‘Zafar’

Correct Answer: B. Akbar

Q22. Who built the Ibadatkhana at Fatahpur Sikri?
A. Akbar
B. Jahangir
C. Sahjahan
D. Aurangzeb

Correct Answer: A. Akbar

Q23. Where is the mausoleum of Sher Shah?
A. Sasaram
B. Delhi
C. Kalinjar
D. Sonargaon

Correct Answer: A. Sasaram

Q24. Who wrote ‘Akabarnama’?
A. Abdur Rahim Khanekhana
B. Faizi
C. Abdul Qadir Badauni
D. Abul Fazal

Correct Answer: D. Abul Fazal

Q25. The historian Abul Fazl was killed by
A. Hemu
B. Bairam Khan
C. Uday Singh
D. Bir Singhdeo Bundela

Correct Answer: D. Bir Singhdeo Bundela

Q26. Who was the Sikh Guru to be slaughtered by Aurangzeb?
A. Ramdas
B. Teg Bahadur
C. Arjundev
D. Gobind Singh

Correct Answer: B. Teg Bahadur

Q27. Who was dereated at Kannauj in the hands of Sher Shah in 1540?
A. Babur
B. Akbar
C. Humayun
D. Jahangir

Correct Answer: C. Humayun

Q28. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunitions.
A. The French
B. The Purtuguese
C. The Dutch
D. The English

Correct Answer: B. The Purtuguese

Q29. Coronation of Shivaji took place in the year
A. AD 1627
B. AD 1674
C. AD 1680
D. AD 1670

Correct Answer: B. AD 1674

Q30. Which of the following Mughal rulers banned engraving Kalma on coins?
A. Jahangir
B. Aurangzeb
C. Shahjahan
D. Muhammad Shah

Correct Answer: B. Aurangzeb



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

blank

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Hope you like the App. We will upload other chapters soon. Till then, don’t forget to follow us.

Join us. We are social.