MCQs on Structural Organization in Plants and Animals

Here you are provided MCQs on Structural organization in animals which are very important for any pre-medical exams, you know well. We have included many questions that appeared in different entrance exams. After learning Structural organization in animals chapter from your books or get our theory course, then come here, work it out and grow in confidence for your exam.

Q1. In comparison with humans, the erythrocytes in frogs are…
(a) nucleated along with the presence of hemoglobin
(b) no nucleus but with hemoglobin
(c) few and very much small
(d) nucleated and without hemoglobin

Correct Ans: (a) nucleated along with the presence of haemoglobin

Q2.Characteristic of smooth muscle fibres are…
a) Spindle shaped, unbranched, nonstriated, uninucleate and involuntary
b) Spindle shaped, unbranched, nonstriated, multinucleate and involuntary
c) Cylindrical, unbranched, striated, multinucleate and voluntary
d) Cylindrical, unbranched, striated, uninucleate and voluntary

Correct Ans: a) Spindle shaped, unbranched, nonstriated, uninucleate and involuntary

Q3. The role of the gap junction is to
(a) separate two cells from each other
(b) Prevent substances from leaking across a tissue
(c) Carry out cementing to keep adjacent cells together
(d) Enable communication between adjoining cells by connecting the cytoplasm for quick

Correct Ans: (d) Enable communication between adjoining cells by connecting the cytoplasm for quick

Q4. Basement membrane is made up of
a) No cell product of epithelial cell
b) Epidermal cell only
c) endodermal cell
d) Both b and c

Correct Answer: a) No cell product of epithelial cell

Q5. Sperms are stored in which part of the reproductive system in male cockroaches
(a) Mushroom glands
(b) Seminal vesicles
(c) Testes
(d) Vas deferens

Correct Answer: (b) Seminal vesicles



Q6. Hair present in the skin are
a) Epidermal in origin and made of dead cells
b) Epidermal in origin and made of living cells
c) Dermal in origin and made of living cells
d) Dermal in origin and made of dead cells

Correct Answer: a) Epidermal in origin and made of dead cells

Q7. In the bodies of complex animals, the most widely distributed and abundant tissue is
(a) Neural
(b) Muscular
(c) Connective
(d) Epithelium

Correct Answer: (c) Connective

Q8. Haversian canals occur in
a) Humerus
b) Pubis
c) Clavicle
d) Scapula

Correct Answer: a) Humerus

Q9. This structure has dense irregular connective tissue
(a) Cartilage
(b) Ligaments
(c) Tendons
(d) Skin

Correct Answer: (d) Skin

Q10. Lamina propria is connected with
a) Acini
b) Liver
c) Graffian follicle
d) Intenstine

Correct Answer: d) Intenstine

You are Reading: Structural organization in animals
Get also 5000 General knowledge E-book from here

Although all the questions of “” are verified by experts, in case if you detect any error in “” then please inform us, we will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.