Logical order of Words – Solved Questions and Answers

logical Order Of words

Logical order of Words is very important for competitive exams now a days. In this section you can learn Verbal Reasoning Questions based on “Logical order of Words” and improve your skills in order to face the interview, competitive examination and various entrance test like CAT, TET, GATE, GRE, MAT, Bank Exam, Railway Exams etc.

Q11. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Collector
2. Governor
3. Chief Secretary
4. Clerk

(A) 4, 1, 2, 3
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 4, 1, 3, 2
(D) 3, 1, 2, 4

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:
4, 1, 3, 2
Clerk – Collector – Chief Secretary – Governor

Q12. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Twilight
2. Dawn
3. Noon
4. Night

(A) 3, 1, 2, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 2, 3, 1, 4
(D) 3, 2, 1, 4

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:
2, 3, 1, 4
Dawn – Noon – Twilight – Night

Q13. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Sending
2. Encoding
3. Receiving
4. Decoding

(A) 2, 1, 3, 4
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 4, 1, 2, 3
(D) 1, 2, 3, 4

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:
2, 1, 3, 4
Encoding – Sending – Receiving – Decoding

Q14. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Pupa
2. Larva
3. Moth
4. Eggs

(A) 2, 3, 1, 4
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 1, 3, 4, 2

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:
4, 2, 1, 3
Eggs – Larva – Pupa – Moth

Q15. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Compose
2. Appreciation
3. Think
4. Sing

(A) 3, 1, 2, 4
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 2, 3, 1, 4
(D) 2, 1, 4, 3

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:
3, 1, 4, 2
Think – Compose – Sing – Appreciation




Logical order of Words

Q16. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Lung
2. Nostrils
3. Windpipe
4. Blood

(A) 2, 3, 1, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 2, 4, 3, 1

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:
2, 3, 1, 4
Nostrils – Windpipe – Lung – Blood

Q17. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Site
2. Plan
3. Money
4. Building

(A) 2, 3, 1, 4
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 1, 2, 3, 4

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:
3, 1, 2, 4
Money – Site – Plan – Building

Q18. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Poverty
2. Population
3. Unemployment
4. Diseases

(A) 2, 3, 1, 4
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 1, 2, 3, 4

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:
2, 3, 1, 4
Population – Unemployment – Poverty – Diseases

Q19. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Contents
2. Title
3. Chapters
4. Introduction

(A) 1, 3, 4, 2
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 4, 3, 1, 2
(D) 1, 2, 3, 4

Correct Answer: Option D
Answer Explanation:
1, 2, 3, 4
Contents – Title – Chapters – Introduction

Q20. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Caste
2. Family
3. Newly married couple
4. Clan

(A) 2, 3, 1, 4
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 3, 2, 1, 4

Correct Answer: Option D
Answer Explanation:
3, 2, 1, 4
Newly married couple – Family – Caste – Clan


Although all the questions of logical Order Of words are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

blank

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Hope you like the App. We will upload other chapters soon. Till then, don’t forget to follow us.

Join us. We are social.