Indian awards : this section is good for Indian competitive exams


Indian awards


Q21. The Kalidas Samman is a prestigious arts award presented annually by the government of
A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat

Correct Answer: Option (C)




Q22. The Shakti Bhatt First Book Prize was received by
A. Aravind Adiga’s ‘The White Tiger’
B. Chetan Bhagat’s ‘Revolution 2020’
C. Amish Tripathi’s ‘The Immortals of Meluha’
D. Jamil Ahmad’s book, ‘The Wandering Falcon’

Correct Answer: Option (D)

Q23. The Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology is awarded annually by the
A. CSIR
B. ISRO
C. ICMR
D. TIFS

Correct Answer: Option (A)

Q24. The first film personality to receive Bharat Ratna Award is
A. Dada Saheb Phalke
B. Ashok Kumar
C. Satyajit Roy
D. Prithviraj Kapoor

Correct Answer: Option (C)

Q25. Highest award given to civilian in India is
A. Padma shri
B. adma Vibhusan
C Sharam Award
D. Bharat Ratna

Correct Answer: Option (D)

Q26. Find the odd man out
A. Kirti Chakra
B. Ashok Chakra
C. Vir Chakra
D. Shaurya Chakra

Correct Answer: Option (D)

Q27. Who was the first foreigner to win the Bharat Ratna?
A. Abdul Gaffar Khan
B. Winston Churchill
C. Nelson Mandela
D. Benazir Bhutto

Correct Answer: Option (A)

Q28. Indira Gandhi Paryavaran Puraskar is given in which field?
A. Sports
B. Literature
C. Environment
D. Cinema

Correct Answer: Option (C)

Q29. Which is the highest literacy prize given by the Government of India?
A. Sahitya Akadami Awards
B. Kalidas Samman
C. Saraswati Samman
D. Jnanpith Award

Correct Answer: Option (A)




Q30. The only Indian to win the Nobel prize in physics is
A. Dr. J.C. Bose
B. Dr. C. V. Raman
C. Dr. Vickram Sarabhai
D. Dr. H. J. Bhabha

Correct Answer: Option (B)


Although all the questions of indian awards are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

Buy tea for our stuff

If you like our work and willing to support our stuff, click here

Download our android app:

Please install our android app to get smooth browsing experience. click here

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

1 Comment

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.