Indian awards : this section is good for Indian competitive exams


Indian awards


Q11. Who designed the Param Vir Chakra Medal, India’s highest military award?
A. Nek chand
B. Umesh Rao
C. Bobby Kooka
D. Savitri Khanolkar

Correct Answer: Option (D)




Q12. Who among the following personality is not awarded Bharat Ratna?
A. JRD Tata
B. Satyjit Roy
C. C Subramaniyam
D. Acharya Narendra Dev

Correct Answer: Option (D)

Q13. In which one of the following days the Indira Gandhi Award for National Integration is awarded by the Indian National Congress?
A. Martyr Day
B. Martyrdom day
C. Republic day
D. Independence day

Correct Answer: Option (B)

Q14. Which one of the following awards of the Indian Government gives the Swarna Kamal and Rajat Kamal to outstanding performance?
A. National Film Award
B. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
C. Arjuna Award
D. None of these

Correct Answer: Option (A)

Q15. For outstanding contribution to which one of the following fields is ‘Shanti Swarup Bhatnagar Prize’ given?
A. Literature
B. Performing Arts
C. Science
D. Social Service

Correct Answer: Option (C)

Q16. With reference to Stree Shakti Puraskar, in which of the following is ‘Devi Ahilya Bai Holkar Award’ given?
A. Administrative skills
B. Achievements in scientific research
C. Achievements in sports games
D. Courage and valour

Correct Answer: Option (A)

Q17. Which one of the following is not an award given on the National Awards Day?
A. Rajiv Khel Ratna
B. Arjun Award
C. Dhyanchand Award
D. Vishwamitra Award

Correct Answer: Option (D)

Q18. Tansen Samman has been instituted by the Government of ?
A. Gujrat
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Maharastra

Correct Answer: Option (C)

Q19. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A. Kalinga Award – Popularization of Science
B. David Cohen Award – Literature
C. Borlaug Award – Agriculture
D. Pulitzar Prize – Progress in religion

Correct Answer: Option (D)

Q20. Rajiv Gandhi Environment Award is given for outstanding contributions to
A. afforestation and conservation of wasteland
B. neat technology and development
C. wildlife conservation
D. writing of Hindi books on environment

Correct Answer: Option (B)




Although all the questions of indian awards are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

1 Comment

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.