Current Affairs September 1st week 2017

GFC Current Affairs for the week – 2nd September 2017. Here are some current affairs your quiz for preparation of UPSC,IPBS,RRB,SBI PO & Clerk, RBI, Railways, Postal and other Competitive Exams. Our Current affairs page covers various sections like banking & finance, business & economy, Indian and International affairs, defence, environment, persons and many for competitive exams preparing aspirants.

1. Which indian originated person appointed as Singapore’s acting president ?
A.Shri Narayana Swamy
B.Shri Suresh Kumar
C.Shri Rajesh Kumar
D.Shri J Y Pillay

Correct Answer: D.Shri J Y Pillay
Answer Explanation:Indian-origin veteran civil servant JY Pillay appointed Singapore’s acting President. He replaces Tony Tan Keng Yam who completed a six-year term. According to the report, this is the first time the office has fallen vacant since the elected presidency was introduced in 1991.



2. Which group launched Ryzen Pro processors for Business Personal Computer ?
A.AMD
B.Amazon
C.Testla
D.Google

Correct Answer: A.AMD
Answer Explanation:Chipmaker AMD presented a new line of microprocessor chips called ‘Ryzen Pro’ for commercial desktop workstations to be available in India and other countries by end of 2017. At the global launch of Ryzen Pro leading PC makers HP, Dell and Lenovo introduced new high-end workstations using Ryzen Pro to meet the demand of present scenario toughest computing-tasks. The Ryzen Pro desktop processor is an 8 core and 16 thread CPU and much faster than the rival Intel’s ‘Core i7’ which is of 4 core and 8 thread.

3.For Whom the central government launched a scheme called Rashtriya Vayoshri recently ?
A.Youth
B.Senior Citizens
C.Women Welfare
D.Children’s Schem

Correct Answer: B.Senior Citizens
Answer Explanation: Senior citizens, living below the poverty line, will now get for free assistive devices like hearing aids and wheelchairs under the government’s Rs 477 crore scheme which is set to be rolled out next week. The proposed ‘Rashtriya Vayoshri Yojna’ will be launched at a camp in Andhra Pradesh’s Nellore district on March 25 by Union Social Justice and Empowerment Minister Thaawarchand Gehlot and Information and Broadcasting Minister M Venkaiah Naidu.

4. Among these which country Prime minister Narendra Modi to visit ?
A.China
B.Bulgaria
C.Australia
D. Africa

Correct Answer: A.China
Answer Explanation: Prime Minister Narendra Modi today left on a three-day visit to China to attend the BRICS Summit which he hoped would support the agenda for a stronger partnership among the member countries, amid strain in Sino- India ties over a host of issues. On the second leg of his five-day tour, PM Modi will travel to Myanmar for his first bilateral visit with an aim of charting a roadmap for closer cooperation between the two countries in areas which include security and counter- terrorism.

5 Which month is observed as National Nutrition Week recently ?
A.September
B.November
C.October
D.January

Correct Answer: A.September
Answer Explanation: The National Nutrition Week (NNW) observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of for the year 2017 is “Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health“. The objective of this event is to intensify awareness generation on the importance of nutrition for health which has an overall impact on development, productivity, economic growth and ultimately National development.

6. Which ministry got the approval of constitution of Empowered Steering Committee ?
A.Ministry of External Affairs
B.Ministry of Youth Affairs and Sports
C.Ministry of telecommunication
D.Ministry of Ayush Medicine

Correct Answer: B.Ministry of Youth Affairs and Sports
Answer Explanation: The Ministry of Youth Affairs and Sports approved Constitution of 13-member Empowered Steering Committee (ESC). It will shape and influence India’s preparation for multi-disciplinary events, including 2020 Tokyo Olympic Games. It will have chairperson appointed by the Government. It will have the mandate to work until December 31, 2020, with clearly defined terms and reference.

7. With Whom SAAB Ties up to Build Gripen E fighter jets in India ?
A.Adani Group
B.Reliance Group
C.Ashok Leyland Group
D.Birla group

Correct Answer: A.Adani Group
Answer Explanation: Swedish defence major SAAB to tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s $10 billion single-engine fighter jet procurement programme. The announcement comes within months of US’ Lockheed Martin announcing its joint venture with Tata Advanced Systems for producing the latest version of F-16 in India. Gripen is now used by the air forces of Hungary, Thailand, South Africa, Brazil and the Czech Republic.

8. Which city Annual Conference ‘Rajaswa Gyan Sangam’ held recently ?
A.Chennai
B.New Delhi
C.Patna
D.Mumbai

Correct Answer: B.New Delhi
Answer Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference, jointly organized by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs. The main objective of the conference is to enable a two-way communication between the policy-makers and senior officers in the field offices with a view to increase revenue collection and facilitate effective implementation of law and policies in key result areas.

9. Which city gets India’s first World Heritage City certificate ?
A.Ahmedabad
B.Jaipur
C.Chennai
D.Hyderabad

Correct Answer: A.Ahmedabad
Answer Explanation: Ahmedabad in Gujarat formally accorded the status of India’s first World Heritage City with United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) Director General Irina Bokova handing over the certificate in this regard to Chief Minister Vijay Rupani. Ahmedabad was selected out of 250 cities in the race for the coveted status. India is second after China in terms of a number of world heritage properties in ASPAC (Asia and Pacific) region, and overall seventh in the world.

10. Which national function is observed in the month of September?
A.India’s Tourism Week
B.Fire Extinguish Week
C.National Nutrition Week
D.National Wildlife Week

Correct Answer: C.National Nutrition Week
Answer Explanation: The National Nutrition Week (NNW) observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of for the year 2017 is “Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health“. The objective of this event is to intensify awareness generation on the importance of nutrition for health which has an overall impact on development, productivity, economic growth and ultimately National development.


About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

1 Comment

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading