Corporate and Economy Questions suitable for any competitive exams in India

Q41.Name the Android 8.0 Version that was recently launched by Google.
A) Android Oreo
B) Android Lollipop
C) Android Marshmallow
D) Android Nougat

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:Google on 21 August 2017 officially introduced final version of Android 8.0 named as Oreo, previously it was known as Android O. Oreo is smarter, faster and more powerful than ever. It comes with new features like picture-in-picture and Autofill to help navigate tasks seamlessly.

Q42.Consider the following statements with respect to Rs 50 banknotes introduced by RBI.
I. The base colour of Rs 50 note will be fluorescent blue.
II. It will have a motif of Hampi with chariot on the reverse.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only I
B) Only II
C) Both I and II
D) Neither I nor II

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:The Reserve Bank of India (RBI) will shortly issue new Rs 50 denomination bank notes with the motif of Hampi with chariot on the reverse. The base colour of the note is Fluorescent Blue. The note has other designs, geometric patterns aligning with the overall colour scheme, both at the obverse and reverse.




Q43.The Union Cabinet gave its approval to complete which project in Jharkhand and Bihar?
A) Tawa Reservoir Project
B) Yeleru Reservoir Project
C) North Koel Reservoir Project
D) Hirakud Reservoir Project

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:The Union Cabinet gave its approval to complete the balance works of the North Koel Reservoir Project in Jharkhand and Bihar. The total estimated expenditure on balance work will be Rs 1622.27 crore, which will be incurred during three financial years from the start of the project.

Q44.What amount of Extra Budgetary Resource can be raised by NABARD during 2017-18 for completing a number of major and medium irrigation projects under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY)?
A) 8970 crore
B) 9020 crore
C) 7000 crore
D) 6500 crore

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:The Union Cabinet on 16 August 2017 gave its approval for raising Extra Budgetary Resources (EBR) of up to Rs 9020 Cr for Long Term Irrigation Fund as per the requirement during 2017-18. The funds will be raised by the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) through the issuance of Bonds at 6% per annum to complete a large number of major and medium irrigation projects under PMKSY including Accelerated Irrigation Benefit Programme.

Q45.India is going to surpass which nation as the fastest-growing oil market in Asia?
A) Japan
B) China
C) Russia
D) Sri Lanka

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:India will outshine China as the fastest-growing petroleum product market in Asia on the back of a 6 per cent demand growth says a report. This seems possible as Chinese stipulated growth is seen halving to 2.5-3% in 2017-18 from a higher 6 per cent in 2016-16.

Q46.Union Government has projected that the strategic Chabahar Port in Iran will be operational by the end of this year.
A) 2017
B) 2018
C) 2020
D) 2022

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:Government has said, the strategic Chabahar Port in Iran will be operational by the end of 2018. In an event in New Delhi on 20 September 2017, Transport Minister Nitin Gadkari said, the port will be a “win win” situation for India, Iran and Afghanistan as it would serve as a growth engine for the entire region.

Q47.The Supreme Court on 20 September 2017 directed this embattled real estate firm to pay Rs. 80000 each as compensation to 39 home buyers towards litigation cost and causing harassment to them.
A) Unitech Residential Resorts Ltd
B) Jaypee Infratech
C) Mahindra Lifespace Developers Ltd
D) None of the above

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:The Supreme Court directed embattled real estate firm Unitech Residential Resorts Ltd to pay Rs. 80,000 each as compensation to 39 home buyers towards litigation cost and causing harassment to them. A bench comprising Chief Justice Dipak Misra and Justices Amitava Roy and AM Khanwilkar disposed off the appeal filed by the real estate company against the order of the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC) and asked it to pay the cost within eight weeks to the home buyers.

Q48.The Union Government has launched a mobile application for retiring central government employees. Consider the statements in regard to the application.
I. The app will help the retiring government employees to monitor the progress of their pension settlement cases.
II. The app will also allow the retired employees to assess their superannuation funds and record complaints through the pension calculator.
Which is/are correct?
A) Only I
B) Only II
C) Both I and II
D) Neither I nor II

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:The Union Government will be launching a mobile application for central government employees on 20 September 2017. The app will help the retiring government employees to monitor the progress of their pension settlement cases. In addition, the app will also allow the retired employees to assess their superannuation funds and record complaints through the pension calculator. They will also be able to register their grievances and get updates on orders issued by the department.




Q49.Which oil company recently made a significant oil discovery to the west of prime Mumbai High fields in the Arabian Sea?
A) Indian Oil Corporation
B) Oil India Limited
C) Hindustan Petroleum
D) Oil and Natural Gas Corporation

Correct Answer: Option D
Answer Explanation:State-owned Oil and Natural Gas Corp (ONGC) has made a significant oil discovery to the west of its prime Mumbai High fields in the Arabian Sea. The discovery in the well WO-24-3 is estimated to hold an in-place reserve of about 20 million tonnes.

Q50.According to the data released by the commerce ministry in September 2017 India’s exports rose by this per cent in August 2017.
A) 7.45 per cent
B) 9.26 per cent
C) 10.29 per cent
D) 15.11 per cent

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:India’s exports have recorded a double digit growth of 10 point 29 per cent during August 2017 mainly on account of rise in shipments of chemicals, petroleum and engineering products. According to the data released by the commerce ministry on 15 September 2017 India exported goods worth 23.81 billion US dollars in August 2017 against 21.59 billion dollars in the same period in 2016. Exports grew 8 percent in May and 4.39 percent in June 2017.


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

blank

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Hope you like the App. We will upload other chapters soon. Till then, don’t forget to follow us.

Join us. We are social.