Corporate and Economy Questions suitable for any competitive exams in India

Nowadays, Current Affairs is the most important topic for any public sector exam. Here you will get questions and answers on Business & Economy Affairs with relevant explanations.

Q1.The Cabinet Committee on Economic Affairs recently approved survey of Un-appraised Areas of Sedimentary Basins. How many sedimentary basins are there in India?A) 26
B) 27
C) 28
D) 29

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 12 September 2017 gave green signal for a significant project to acquire 48243 Line Kilometer (LKM) 2D seismic data for appraisal of Indian sedimentary basins. The survey project will help in increasing the investments in domestic production of oil and gas. India has 26 sedimentary basins covering an area of 3.14 million square kilometres spread over onland, shallow water and deep water.

Q2.All India Radio, Kohima will soon be launching its FM Channel. The channel’s name Tragopan is named after which official state entity?A) Tree
B) Flower
C) Animal
D) Bird

Correct Answer: Option D
Answer Explanation:All India Radio, Kohima will soon be launching its very own FM Channel.The FM Channel would be called Tragopan, after the state’s official bird, Blyth’s tragopan.




Q3.Name the Financial center that was placed at first position in September issue of the Global Financial Centres Index that was released in September 2017 by Z/Yen group.A) Singapore
B) New York
C) Sydney
D) London

Correct Answer: Option D
Answer Explanation:Z/Yen group on 11 September 2017 released its twenty-second Global Financial Centres Index (GFCI 22). The index ranks London at the top position with 780 points, while New York was placed at the second position with 756 points. The index was published in collaboration with the China Development Institute (CDI).

Q4.Z/Yen group on 11 September 2017 released its twenty-second Global Financial Centres Index (GFCI 22). Which Indian city was placed in the index?A) Delhi
B) Mumbai
C) Hyderabad
D) Bangalore

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:India’s financial capital Mumbai was placed at the 60th position, which is three positions up from the March edition of the Global Financial Centres Index that was released by Z/Yen group on 11 September 2017 in collaboration with the China Development Institute (CDI).

Q5.How much per cent of additional Dearness Allowance to Central Government employees was approved by Union Cabinet recently?A) 1 per cent
B) 2 per cent
C) 3 per cent
D) 4 per cent

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi on 12 September 2017 gave its approval for release of additional 1 per cent Dearness Allowance (DA) to Central Government employees and Dearness Relief (DR) to pensioners with effect from 1 July 2017.

Q6.The Punjab National Bank recently inked an agreement with BSNL to roll out an open mobile wallet. What is the name of the wallet?A) Runpay
B) PayInn
C) Speedway
D) None of the above

Correct Answer: Option C
Answer Explanation:The Punjab National Bank (PNB) and state-run owned BSNL has signed an agreement to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country. Under the agreement, BSNL will expand Speedpay services in Punjab, Chandigarh, Haryana, Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Jharkhand and Uttarakhand.

Q7.This organization has launched a nationwide online platform to bring in transparency in food safety inspection and sampling.A) FASSAI
B) Department of Food Safety
C) Food and Drug Administration
D) None of the above
E) 9. (a) FSSAI

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:Food Safety and Standards Authority of India, FSSAI, has launched a nationwide online platform to bring in transparency in food safety inspection and sampling. The food regulator in a letter written to all states also asked them to adopt this system as it would help eliminate discrepancy and make food safety officers accountable.




Q8.Harry Potters Hogwarts letter auctioned off recently was sold for what amount?A) 7000 pounds
B) 5000 pounds
C) 3000 pounds
D) 1000 pounds
E) 10. (a) 7000 pounds

Correct Answer: Option A
Answer Explanation:A sealed envelope used in the first Harry Potter movie ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ was on 12 September 2017 sold for 7000 pounds at an auction by the Prop Store in the United States. This 13x8x0.5 centimetres envelope is accompanied by a letter of donation from Warner Brothers.

Q9.The central government has set up an online service facility to resolve foreign trade-related issues of the traders. What is the facility called?A) DGFT- solutions
B) Contact@DGFT
C) Trade- resolve
D) Foreign Trade solutions

Correct Answer: Option B
Answer Explanation:The Union government has set up an online service facility, Contact@DGFT, which can be used by importers and exporters to resolve all foreign trade-related issues. The facility, which has been activated on the directorate general of foreign trade (DGFT) website, will enable traders to raise all matters related to the Directorate or other agencies of the Centre and States.

Q10.Mobile wallet app ‘Speedpay’ will not be launched in which state?A) Haryana
B) Jammu and Kashmir
C) West Bengal
D) Odisha

Correct Answer: Option D
Answer Explanation:Punjab National Bank (PNB) and state-run firm BSNL tied-up to roll out open mobile wallet “Speedpay” across 10 states in the country in Punjab, Chandigarh (UT), Haryana, Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Jharkhand and Uttarakhand.


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading

Subscribe to Get Free Updates


juriainfotech-newsletter
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.
Loading