Andhra Pradesh GK For APPSC Like Exams

Andhra Pradesh GK

General awareness is one of the most important topic for any public sector exam these days. Our Andhra Pradesh GK section is very useful for written test as well as interview for any exam in Andhra Pradesh. Here you are given some most significant Andhra Pradesh GK question answers for the candidates of APTET, Andhra Police, AP Postal Circle , IBPS, APPSC preliminary and main exams and almost all running and upcoming competitive exams.

Andhra Pradesh GKImage Source: mapsofindia

Andhra Pradesh

Capital &
Imp Cities
– Hyderabad
– Visakhapatnam, Tirupati, Vijayawada,
Nellore, Chittoor, Anantapur, Secunderabad
Date of
Formation
– Carved out of Madras state on 1st October 1953
– Reorganized (Telangana excluded) on 2nd June 2014
Districts 13
Language – Telugu
– Urdu
Known as/for – Egg bowl of Asia
– Kohinoor of India
– State with 2nd longest coastline (972 km)
Physical
characteristics

– Consists of coastal regions, plateau, and plains.
– Forests in the state can be
divided into 4 major biotic provinces:
1. Deccan Plateau – 53%
2. Central Plateau – 35%
3. Eastern Highland -11%
4. East Coastal Plains – 1%

Natural
vegetation
– Tropical shrub land in the inner regions
– Tropical dry forest to the west.
Major rivers Godavari (Dakshin Ganga) flowing
from Brahmagiri mountain in Maharashtra
to → Antarvedi into → the Bay of Bengal.
Krishna flowing from Mahabaleswar in
Maharashtra to → Andhra Pradesh through Karnataka.
Major regional
festivals
Ugadi, Rama Navami,
Maha Sivarathri, Tirupati Brahmosavam
Major art
forms

– Dance: Kuchipudi, Butta Bommalu,
Veeranatyam, Lambadi, Harikatha,
Burra katha (katha → storytelling)
– Muggulu floor painting, Tirupati painting
– Textile art: Kalamkari

Industry Sugar, textiles, IT, Pearl jewellery,
silver filigree & tobacco research & farming
Minerals – Minerals found: oil, natural gas, manganese,
asbestos, iron ore, ball clay, fire clay, gold,
diamonds, graphite, dolomite, quartz,
tungsten, steatitic, feldspar, silica sand
– Rich in Industrial Minerals
– 1/3rd of India’s limestone reserves,
– Internationally known for large
exclusive barytes &galaxy granite deposits
– Mining: Uranium Bauxite, Copper
manganese, gold, asbestos, mica,
Agriculture Rice, maize, millets, sugar cane, cotton, chili,
pepper, nuts, oil seeds, pulse, nuts
Geographical
Indications
Srikalahasthi Kalamkari, Kondapalli Bommalu,
Machilipatnam Kalamkari,
Budithi Bell and Brass Craft,
Shadow Puppets, Bobbili Veena,
Uppada Jamdani Sarees, Tirupati Laddu,
Venkatagiri Sarees,
Mangalagiri Sarees and Fabrics,
Dharmavaram Handloom Pattu Sarees,
Guntur Sannam Chilli and Paavadas
State animal Blackbuck
State Bird
Indian roller
State flower Lotus
Important
historical sites
Sri Venkateswara Swamy Temple,
Kanipakam temple, Talakona waterfall,
Victoria Museum, Golconda Fort,
Borra Caves, Adoni Fort,
Bugga Ramalingeswara Swamy, etc.
World heritage sites
Ramsar sites Kolleru Lake
Biodiversity hotspots
Endemic Bird areas
Bird sanctuaries Pulicat Bird Sanctuary,
Nelapattu Bird Sanctuary,
Rollapadu Bird Sanctuary,
Kondakarla Bird Sanctuary,
Kolleru Bird Sanctuary
National parks Sri Venkateswara National Park
Biosphere reserve
Wildlife sanctuaries Papikonda Wildlife Sanctuary,
Coringa Wildlife Sanctuary,
Kolleru Bird Sanctuary,
Krishna Wildlife Sanctuary,
Nagarjunasagar Srisailam
(Project Tiger), Rolla Padu,
Gundla Brahmeswara Wildlife Sanctuary,
Sri Lankamalleswara Wildlife Sanctuary,
Pulicat Lake Bird Sanctuary,
Koundinya Wildlife Sanctuary
(Project Elephant), Nelapattu,
Sri Penusila Narasimha Wildlife Sanctuary,
Kambalakonda Wildlife Sanctuary

Q1. Which is the state animal of Andhra Pradesh ?
a) Tiger
b) Black Buck
c) Rain Deer
d) Elephant

Correct Answer: (b) Black Buck
Andhra Pradesh GKImage Source: Wikipedia

Q2. Which is the state bird of Andhra Pradesh ?
a) Indian Roller
b) Wood Duck
c) Dove
d) Grey heron

Correct Answer: a) Indian Roller
Andhra Pradesh GKImage Source: Wikipedia

Q3. Which is the official state flower of Andhra Pradesh ?
a) Red Rose
b) Jasmine
c) Water lily
d) Allamanda

Correct Answer: (c) Water lily
Andhra Pradesh GKImage Source: Wikipedia

Q4. Which is the official state tree of Andhra Pradesh?
a) Hollong
b) Neem
c) Sal
d) Coconut

Correct Answer: (b) Neem
Andhra Pradesh GKImage Source: Wikipedia

Q5. Which of the following is the state song of Andhra Pradesh?
a) Maa Telugu Thalliki
b) Vande mataram
c) Sare jahan se accha
d) Maa tujhe salaam

Correct Answer: (a) Maa Telugu Thalliki

Answer Explanation: It was written by Sri Sankarambadi Sundaraachari and sung by Tanguturi Suryakumari for the Telugu film Deena Bandhu (1942) which starred Chittor V. Nagaiah but was released as a private label by the artist. The song gained popularity and is sung at the start of social functions in Andhra Pradesh.




Q6. What is the official Language of Andhra Pradesh”?
a) Telugu
b) Tamil
c) Kanada
d) Udia

Correct Answer: (a) Telugu

Q7. From which state was Andhra Pradesh separated?
a) Bombay
b) Travancore-Cochin
c) Madras
d) Saurashtra

Correct Answer: (c) Madras

Q8. When was Andhra Pradesh formed?
a) 4 March 1937
b) 8 June 1951
c) 12 July 1949
d) 1 October 1953

Correct Answer: (d) 1 October 1953

Q9. Which state is to the south of Andhra Pradesh?
a) Orissa
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Bihar

Correct Answer: (c) Tamil Nadu

Q10. Which was the capital of Andhra Pradesh before 1 November 1956?
a) Kurnool
b) Vishakhapatnam
c) Anantapur
d) Bezwada

Correct Answer: (a) Kurnool


Although all the questions of Andhra Pradesh GK are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us. We will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.